Lapin alueelliset kehitysnäkymät
Lapin alueelliset kehitysnäkymät -katsaus on Lapin ELY-keskuksen yhdessä alueellisten asiantuntijaverkostojen kanssa muodostama näkemys Lapin ja Lapin seutukuntien nykytilasta ja lähiajan kehitysnäkymistä.
Lisätietoja
Lapin ELY-keskus,
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
strategiapäällikkö Heino Vasara
johtaja Marja Perälä
ylijohtaja Jaakko Ylinampa
tutkija Tuula Uusipaavalniemi
Lapin alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2025
Lapissa vireää elinkeinoelämää mutta myös kasvun haasteita
Geopoliittisten muutosten myötä Lapin kehitysnäkymien kuva on muuttunut merkittävästi. Erityisesti muutos näkyy keskeisillä toimialoilla. Infrastruktuurin tarpeet ja keskustelu saavutettavuudesta ovat lisääntynyt sekä konkretisoituneet. Lappi näyttäytyy aluekehitykseltään Elinvoima, vetovoima ja pitovoima (EVP) -indeksitarkastelussa vahvana maakuntana.
Pohjoisen ja Itäisen Suomen ohjelmat ovat valmistuneet. Ohjelmien toimeenpanossa tullaan hyödyntämään käytössä olevia kansallisia rahoitusinstrumentteja sekä EU:n ja NATO:n tarjoamia rahoitusmahdollisuuksia. Hallituksen puoliväliriihi piti sisällään ohjelmia tukevia toimia kuten esimerkiksi Rail Nordica eli Pohjolan radan suunnittelu eurooppalaiselle raideleveydelle. Lapissa on valmisteilla useita merkittäviä alueellisia ohjelmia ja strategioita, esimerkiksi Lappi-sopimus sekä Lapin ilmasto- ja energia strategia.
Pohjoisen liikenneyhteyksien merkitys on kirkastunut laajasti muuallakin kuin pohjoisessa, mikä näkyy yhteisenä tahtotilana pohjoismaiden ja EU-toimijoiden tukena Suomella. Rajat ylittävät liikenneyhteydet Ruotsiin ja Norjaan sekä raideliikenteen kehittämistarpeet korostuvat entisestään. Pohjoisen alueen liikenneyhteyksiin tehtävät investoinnit nähdään sijoituksina sekä turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen että asukkaiden ja yritysten toimintaedellytyksiin.
Lapissa tulevaisuuteen katsovaa elinkeinoelämää
Lapin elinkeinoelämä on vireää ja vetovoimaista. Yrityskanta on kasvussa ja uusia yrityksiä on perustettu enemmän kuin lopetettu. Positiivisten suhdannetekijöiden yksi ajuri on merkittävä investointipotentiaali. Tällä hetkellä on käynnissä useita matkailuinvestointeja eri puolilla Lappia, puolustussektorin tarpeista nousseita ja muita julkisia investointeja, teollisuusinvestointeja sekä malminetsinnän investointeja. Korkojen laskun arvioidaan tukevan uusien investointien käynnistymistä. ELY-keskus myönsi vuonna 2024 yritys- ja kehittämisrahoitusta Lappiin noin 48 miljoonaa euroa, joista yli puolet kohdistui yritysten kehittämis- ja investointihankkeisiin.
Lappi on Suomen kansainvälisen matkailun veturi. Matkailuyritysten lähiajan näkymät ovat hyvät niin investointien kuin toiminnan suhteen. Lapin lentoasemien kautta kulki huomattavasti enemmän matkustajia kuin edellisenä vuonna.
Haasteena osaavan työvoiman saatavuus
Osaavan työvoiman saatavuus koetaan Lapissa koko maata haasteellisemmaksi ja merkittäväksi kasvun esteeksi. Työvoiman kysynnässä näkyy matkailu heijastusvaikutuksineen monille toimialoille ja erilaisiin ammatteihin, sosiaali- ja terveysalan työvoimatarpeet sekä rakentaminen eri muodoissaan. Talouden elpyminen tukee Lapin investointipotentiaalin etenemistä toteutukseen, mikä heijastuu työvoimatarpeina useilla toimialoilla rakentamis- ja toimintavaiheen aikana.
Lue lisää Lapin alueelliset kehitysnäkymät -katsauksesta, joka on osa työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemaa Alueelliset kehitysnäkymät -katsausta:
Mikä on Lapin alueelliset kehitysnäkymät -katsaus?
Lapin alueelliset kehitysnäkymät -katsaus on osa työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemaa Alueelliset kehitysnäkymät katsausta.
Alueelliset kehitysnäkymät -katsausta on laadittu vuodesta 2006 alkaen ja se on keskeinen osa lyhyen aikavälin alue-ennakointia. Katsaus laaditaan kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kyseessä on laadullinen arvio, jossa keskeisessä roolissa ovat aluekehittäjien ja yritysten kehittämisen parissa toimivien henkilöiden näkemykset. Laadullista arviota tukevat tilastotiedot sekä alueelliset kyselyt ja barometrit.